Terug naar "Wijnbereiding"

Wijn voor vegetariërs en veganisten

Je zou er in eerste instantie misschien niet bij stilstaan, maar als je strikt vegetarisch of veganistisch wilt leven, moet je ook letten op welke wijn je wel en niet kunt drinken. Wijn mag dan een plantaardig product zijn, in het productieproces wordt soms gebruik gemaakt van dierlijke bestanddelen. Hoewel er vrijwel niet van die bestanddelen achterblijft in de wijn, en je ze in die zin niet of nauwelijks consumeert, kan het een overweging zijn te kiezen voor wijnen die met uitsluitend plantaardige bestanddelen zijn geproduceerd.

Hoe zit het met dierlijke stoffen in de wijnproductie?

De meeste wijnen worden voor het bottelen geklaard. Dat wil zeggen dat alle zwevende deeltjes uit de wijn worden verwijderd, zodat hij helder is. Dat gebeurt vaak met middelen die van dierlijke oorsprong zijn, zoals caseïne, vislijm, gelatine en proteïne uit melk en eieren. Andere dierlijke bestanddelen die soms een rol spelen, zijn bijenwas, om flessen mee af te sluiten, en lijm van dierlijke stoffen, die in bepaalde typen kurk wordt verwerkt.

Volop plantaardige alternatieven

Het is niet noodzakelijk met dierlijke middelen te werken: er zijn er volop mogelijkheden om wijn te klaren met plantaardige producten. Voorbeelden zijn bentoniet (afkomstig uit klei), calciumalginaat (gewonnen uit zeewier), siliciumdioxide (afkomstig van het scheikundige element silicium) en plantaardige caseïne en proteïne. Daarnaast wordt er gewerkt aan klaringsmiddelen die uit tarwe, aardappels en erwten afkomstig zijn (waarbij tarwe dan wel weer als bezwaar heeft dat het gluten bevat).

De praktijk

Omdat steeds meer mensen flexitariër, vegetariër of veganist zijn, is het een goede zaak dat de consument de keuze heeft. Het lastige is dat het op dit moment nog niet verplicht is om op wijnetiketten te vermelden welke (sporen van) stoffen de wijn bevat. Hoewel veel wijnmakers al plantaardige klaringsmiddelen gebruiken, kan de wijndrinker dat meestal moeilijk achterhalen. Over het nut van een ‘ingrediëntenlijst’ voor wijn wordt volop gediscussieerd en mogelijk wordt die op termijn verplicht. Tot die tijd hangt het van de producent af wat er over de gebruikte middelen op het etiket te lezen is.


  Terug naar "Wijnbereiding"
Even geduld a.u.b.